Recepty Petra Sklára

18. 02 2016 18:00 | Katarína Ličková
Bez servítky - Peter Sklár - Sklárov sladký smotanový sen
Bez servítky - Peter Sklár - Sklárov sladký smotanový sen Foto: TV Markíza

Prvé z druhého a niečo zelené k tomu, Vôňa domova, Malý kráľ na veľkom tanieri a SSSS!

Bez servítky-Peter Sklár - Prvé z druhého a niečo zelené k tomu
Foto: TV Markíza
 
Predjedlo:  Prvé z druhého a niečo zelené k tomu 

Ingrediencie:


hovädzie mäso z vývaru
parmezán
ricotta
2 vajcia
strúhanka
2 vajcia na obaľovanie
soľ
čierne korenie

Postup: Hovädzie mäso pomelieme, pridáme strúhaný parmezán, ricottu a 2 vajcia. Zmiešame, osolíme a okoreníme podľa potreby. Vytvarujeme guličky, ktoré ponoríme do rozmiešaných vajec a obalíme v strúhanke. Necháme 10 minút odležať a vypražíme vo vriacom oleji do zlato-hneda. Vyberieme a necháme na savom papieri vychladnúť.

Papriková omáčka:

Ingrediencie:

červená paprika
stredne veľký zemiak
cibuľa
hovädzí vývar
olivový olej

Postup: Na olivovom oleji speníme najemno nakrájanú cibuľku, zemiak a papriku. Pridáme trochu vývaru, podusíme, odstavíme, necháme vychladnúť a prepasírujeme.

Bez servítky - Peter Sklár - Vôňa domova
Foto: TV Markíza
 
Polievka:  Vôňa domova

Ingrediencie:


1 kg hovädzieho mäsa
4 špikové kosti
celé čierne korenie
soľ
cibuľa
koreňová zelenina

Postup: Do veľkého hrnca s vodou dáme kosti a mäso,  na veľmi jemnom plameni pomaly varíme. Ak je to možné až 8 hodín. Počas celého varenia odoberáme penu. Pridáme celú cibuľu, okoreníme, osolíme, pridáme zeleninu a varíme do zmäknutia.


Bez servítky - Peter Sklár - Malý král na veľkom tanieri
Foto: TV Markíza
 
Hlavné jedlo: Malý kráľ na veľkom tanieri
 
Ingrediencie:


1 králik (asi 1,5 kg)
100 g prerastenej slaniny
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 čajová lyžička soli
šálka hydinového vývaru
2 polievkové lyžice masla
1 polievková lyžica hladkej múky
1 šálka suchého bieleho vína
štipka sušeného rozmarínu
na hrot noža biele korenie
2 žĺtky
¾ šálky smotany

Postup: Králika umyjeme, osušíme a naporcujeme. Slaninu a cibuľu pokrájame na kocky. Následne ošúpeme cesnak, pokrájame a roztlačíme so soľou. Hydinový vývar prihrejeme. Maslo v hrnci roztopíme a králika opekáme až do hneda. Pridáme slaninu a pokrájanú cibuľu, ktoré opekáme a miešame. Posypeme múkou a zalejeme vývarom. Pridáme cesnak, víno, rozmarín a korenie. Hrniec prikryjeme a králika v ňom dusíme približne hodinu. Králika vyberieme z hrnca a ponecháme v teple. K žĺtkam pridáme smotanu spolu s 4 lyžicami vydusenej šťavy. Hrniec zo sporáka odstavíme a žĺtkovo-smotanovú zmes vlejeme do mäsovej šťavy. Králičie mäso polejeme omáčkou. Králika podávame s bielym chlebom alebo zemiakovými kroketami.

Príloha:

Ingrediencie:


cukina
ricotta
soľ
korenie

Postup: Vo vriacej vode povaríme cca 7 minút cukinu. Vyberieme  a odrežeme konce, cukinu prerežeme na 3 časti, vyberieme stred a naplníme ochutenou ricottou.
 
 
Bez servítky - Peter Sklár - Sklárov sladký smotanový sen
Foto: TV Markíza
 
Dezert:   SSSS – Sklárov sladký smotanový sen

Ingrediencie:


200 g cukru na karamel
5 žĺtkov
100 g kryštálového cukru
500 ml 33% sladkej smotany

Postup: Do hliníkových formičiek nalejeme roztopený karamel asi 2 mm a necháme stuhnúť.  Žĺtka, cukor a smotanu spolu jemne pomiešame. Nalejeme do formičiek s karamelom a na 2 hodiny pri 100 stupňoch dáme do vodného kúpeľa. Vyberieme, rýchlo ochladíme, opatrne vyberieme z formičiek. Ozdobíme podľa fantázie a podávame.                                                                         

Komentáre ( 0)

 

Upútavka

 
Bez servítky - v pondelok až piatok o 14.00! (28. týždeň 2017)
Sledujte celé epizody na