Recepty Adama Kováča

22. 02 2016 18:00 | Katarína Ličková
Bez servítky - Adam Kováč -  Boeuf Bourguignon
Bez servítky - Adam Kováč - Boeuf Bourguignon Foto: TV Markíza

Krémový klobúk, Boeuf Bourguignon a Snehuliak!

Bez servítky - Adam Kováč - Krémový klobúk
Foto: TV Markíza
 
Polievka: Krémový klobúk

Ingrediencie:

1x veľká cibuľa
250 g hnedých šampiňónov
0,3 l mlieka
smotana na varenie
150 g masla
0,5 l kuracieho vývaru
soľ, korenie
½ citróna
2 PL hladkej múky
chlieb na krutóny

Postup: V hrnci si na masle speníme cibuľku. Potom pridáme šampiňóny a chvíľu restujeme. Pridáme múku a postupne zalievame troškami horúcej vody a za stáleho miešania nám vzniká hustá zmes, ktorú riedime mliekom a vývarom. Necháme variť ešte asi 20 minút, potom pridávame smotanu a maslo. Dosolíme, okoreníme a podávame s opraženým chlebovým krutónom.


Bez servítky - Adam Kováč - Boeuf Bourguignon
Foto: TV Markíza
 
Hlavné jedlo: Julie Child´s Boeuf Bourguignon

Ingrediencie:


1,5 kg hovädzieho zadného
mrkva
cibuľa
250 g prerastenej slaniny
2 PL hladkej múky
750 ml červeného vína
hovädzí vývar
paradajkový pretlak
cesnak
tymián
bobkový list
šalotka
150 g hnedých šampiňónov
olej
150 g masla
Soľ, korenie
petržlenová vňať

Postup: Slaninu vložíme do vriacej vody na 10 minút. Medzitým si rozohrejeme rúru na 230 stupňov. Slaninu vyberieme, osušíme a orestujeme na rozpálenej panvici na lyžici oleja. Kocky mäsa dôkladne osušíme a potom orestujeme do hneda. Orestované mäso aj so slaninou vložíme do hrnca, alebo pekáča, ktorý neskôr dáme do rúry. Na horúcom tuku z mäsa a slaniny za stáleho miešania restujeme zeleninu. Pokiaľ máme málo tuku, môžeme pridať plátok masla. Zeleninu pridáme k mäsu do pekáča, jemne osolíme, okoreníme. Poprášime múkou a premiešame. Hrniec - neprikrytý - vložíme do vyhriatej rúry na 4 minúty. Po 4 minútach vyberieme, dobre pretrasieme a znovu vložíme do rúry na 4 minúty. Hrniec po 4 minútach vyberieme, znížime teplotu rúry na 150 stupňov. Pridáme víno a vývar tak, aby bolo mäso zaliate. Pridáme rajčinový pretlak, pretlačený cesnak, tymián a bobkový list. Premiešame, zakryjeme a vložíme do rúry na 2,5 – 3 hodiny, nech sa pomaly varí domäkka. Medzitým si orestujeme na masle malé cibuľky do zlata a potom pridáme šampiňóny. Hotové cibuľky aj huby odložíme nabok do misky. Vyberieme slaninu. Mäso vrátime naspäť k hotovej šťave. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Navrch poukladáme cibuľky a šampiňóny. Na záver môžeme posypať posekanou petržlenovou vňaťou.


Bez servítky - Adam Kováč - Snehuliak
Foto: TV Markíza
 
Dezert: Snehuliak

Ingrediencie:

3 plátky želatíny na varenie
1 l mlieka
čerstvý vanilkový struk
zmes lesného ovocia
hnedý cukor



Postup: Dáme si variť mlieko, doň vložíme roztopiť želatínu na varenie. Sledujeme keď sa mlieko dostane do varu, potom jemne varíme asi minútu. Zahustené mlieko prelejeme do formičiek na panna cottu a dáme schladiť do chladničky na pár hodín. Do hrnca vysypeme zmes lesného ovocia, po chvíli dosypeme hnedý cukor. Pevnú panna cottu potom prelejeme ovocnou zmesou a podávame.   

Komentáre ( 0)

 

Upútavka

 
Bez servítky - v pondelok až piatok o 14.00! (28. týždeň 2017)
Sledujte celé epizody na